MEI PLASTICVRIJ

Mei Plasticvrij – doe jij ook mee?

Waarom is Mei plasticvrij nodig? Elk jaar belandt er ruim negen miljard kilo plastic in de oceanen en als dat niet snel veranderd dan zal het aantal plastic in de zee in 2025 stijgen naar 155 miljoen ton. Om visueel te maken hoeveel 9 miljard kilo per jaar is: als je om de 30 centimeter 5 boodschappentassen vol plastic langs alle kustlijnen in de wereld legt, dan heb je grofweg 9 miljard kilo aan plastic. Het grootste probleem aan plastic vervuiling is dat plastic in verloop van tijd afbrokkelt tot micro-plastics. Een internationale studie schatte in 2015 dat er maar liefst 15 tot 51 biljoen deeltjes microplastic in de zee drijven. Microplastic is niet alleen gevaarlijk voor mariene biodiversiteit. Het is ook schadelijk voor landdieren. Zo bestaat 15% van de stranden van onder andere Hawaï uit stukjes microplastic die het welzijn van dieren langs de kustlijnen bedreigt.

eco

Wat is Mei Plasticvrij?

Mei Plasticvrij is een bewustwordingscampagne over de impact van van plastic op het milieu. Het principe is simpel: allemaal tegelijk het plastic verbruik verminderen gedurende één maand. Voor en tijdens de Mei Plasticvrij maand leren wij je graag hoe jij jouw ecologische voetprint kunt verkleinen en welke soorten plastic geen gevaar vormen voor het milieu. Welk plastic is veilig, wat is BPA vrij plastic en hoe kun je plastic vrij leven in een wereld met zo veel plastic producten? Je leest het allemaal in dit artikel!

Als eerst is het belangrijk om te weten waarom plastic zo gevaarlijk is voor het milieu. Dieren op land en zee kunnen niet stoppen met plastic eten. Het is voor mensen niet gezond om plastic te eten en hetzelfde geld voor land en milieu. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat dieren niet kunnen stoppen met eten.

1. Plastic lijkt op voedsel

mei plasticvrij - schildpad met plastic tasPlastic dat door het water drijft kan zomaar op een smakelijke kwal of een langzame vis lijken. Hier komt bij dat, op het moment dat plastic tassen of ander licht plastic gaat drijven, er een kans bestaat dat er algen of zeepokken op het plastic gaan groeien. Als algen blijven verspreiden dan valt de plastic tas op den duur niet meer op en beland het zo in de maag van diverse zeedieren. Het eten van plastic kan op korte en lange termijn zorgen voor gezondheidsproblemen en uiteindelijk de dood. Als dieren in plaats van voedsel, plastic binnen krijgen dan krijgen ze ook minder voedselstoffen binnen die ze nodig hebben om te overleven. Een ander gevaar kan zijn dat plastic de maagwand perforeert. Dit resulteert meestal binnen relatief korte tijd in het doodgaan van dieren in de oceaan, in de lucht en op het land. Om deze reden is het belangrijk dat we samen proberen zo min mogelijk plastic afval in de natuur te dumpen.

2. Plastic ruikt als voedsel

Dimethylsulfide

Plastic dat in de zee drijft ruikt voor zeevogels en zeedieren als voedsel. De geur wordt veroorzaakt door een organische zwavelverbinding (Dimethylsulfide) die ontstaat doordat plankton wordt afgebroken en aan drijvend plastic blijft plakken. De geur die hierdoor vrijkomt trekt vogels en zeedieren van mijlenver aan.

3. Plastic blijft niet altijd drijven

plastic in de oceaanZelfs op de bodem van de oceaan, op 11 kilometer diepte, is er plastic afval gesignaleerd. Dit kan verklaren waarom diepzee jagers als potvissen, grienden en spitssnuitdolfijnen, dood aanspoelen op stranden met een maag vol plastic. Plastic blijft namelijk niet altijd drijven. Zodra er algen of zeepokken op beginnen te groeien wordt het plastic zwaarder. Hierdoor beland ons plastic afval zelfs op de bodem van het diepste punt van de aarde, waar het vervolgens door onder andere garnalen wordt opgepeuzeld.

4. Microplastic valt bijna niet op

Het herkennen van microplastic in de zee, en met name op de bodem van de zee, is bijna onmogelijk. De deeltjes kunnen zo klein worden als een zandkorrel en daarmee verdwijnen veel kleine deeltjes in magen, waar ze overduidelijk niet horen. Probeer om producten die microbeads bevatten te vermijden. Deze miniscule deeltjes plastic kun je onder andere vinden in bodyscrubs en tandpasta’s.

Bestaat er ook plastic dat niet gevaarlijk is voor het milieu?

Jazeker! Tegenwoordig kun je biologisch afbreekbaar plastic kopen. Of het nu gaat om biologisch afbreekbare hondenpoep zakjes, biologisch afbreekbare vuilniszakken of biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen. “biologisch plastic” is op verschillende manieren te gebruiken, net zoals gewoon plastic! Het enige nadeel aan biologisch afbreekbaar plastic is dat het zich in de natuur gedraagt als normaal plastic. Voor mensen is het echter makkelijker om biologisch plastic te recyclen. Je kunt het namelijk gewoon in de rest afvalbak gooien. Het beste is echter om een vervanger te vinden voor welk plastic dan ook. Producten van tarwe stro zijn bijvoorbeeld mooie vervangers. Je vindt ze binnenkort in onze shop!

Wat is BPA vrij plastic?

Bisfenol Aofwel BPA is een chemische stof die door plastic wordt verwerkt om het soepel te maken. De eerste test die je dus thuis kunt uitproberen op de plastic producten te testen op BPA is door ze in te drukken. Als het plastic indeukt dan is de kans groot dat er BPA in verwerkt zit. Het gaat hier dan wel om duurzame producten zoals een waterfles die je meeneemt naar de sportschool. Als er op literflessen in de supermarkt geen BPA-vrij melding staat, dan mag je ervan uitgaan dat ook deze flessen BPA bevatten. In plastic flessen en andere plastic producten zitten meer chemische stoffen, maar wat BPA zo gevaarlijk maakt is dat ze in het drinkwater terecht kunnen komen. In de meeste gevallen gebeurd dit bij warme vloeistoffen. Thee drinken met een rietje met BPA is dus geen goed idee.

BPA-vrij plastic is plastic dat geen Bisfenol A bevat. Deze plastic producten bevatten geen enge stofjes die in je drinken kunnen lekken. De beste vervangers voor plastic met BPA zijn bijvoorbeeld bamboeproducten of producten van riet en tarwestro. Een teveel aan BPA in je lichaam kan op de lange termijn nierproblemen, leverproblemen en verminderde vruchtbaarheid veroorzaken.

Hoe kan ik eenvoudig plasticvrij leven tijdens Mei Plasticvrij?

Je kunt beginnen met plasticvrij leven door plastic producten die bedoeld zijn voor éénmalig gebruik te verbannen. Niet alleen in je huis maar ook onderweg of op het werk. Het kiezen voor duurzame en natuurlijke producten is misschien in eerste instantie wat duurder, maar op de lange termijn bespaar je geld. Biologisch afbreekbare en natuurlijke producten zijn doorgaans herbruikbaar. Als je ze dan een keer weggooit omdat je toe bent aan iets nieuws, dan schaden de producten de natuur niet. Ze worden simpelweg onderdeel van het ecosysteem. Maar als je producten dan weggooit, gooi ze dan in een prullenbak en niet op straat of op het strand.

Mei Plasticvrij

Je kunt hierbij denken aan het vervangen van plastic rietjes, voor natuurlijke rietjes. Rietjes van papier worden snel slap maar rietjes van bamboe, tarwe stro en metaal zijn een goede vervanger. Al deze rietjes kun je keer op keer gebruiken en worden geleverd met een schoonmaakborsteltje zodat je ze eenvoudig schoonmaakt. Andere duurzame producten zijn natuurlijke boodschappentassen, notitieboekjes van steenpapier, herbruikbare inlegkruisjes en afdekdeksels van bijen wax!

Mei: Plasticvrij!

Als je nu begint met het vervangen van je plastic producten voor duurzame en natuurlijke producten, dan ben je in Mei hopelijk helemaal verslaafd geraakt aan een plastic-vrij leven (voor zover mogelijk dan). Wij helpen je graag op weg met de leukste en hopelijk innovatieve producten die een eco-lifestyle makkelijker maken voor jou. Begin vandaag met het verkleinen van jouw ecologische voetafdruk en haal nu jouw favoriete duurzame producten in huis!

Mei Plasticvrij - Say no to plastic

 

 

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *