Plastic Ban Europa 2021

Plastic Ban Europa 2021

Het komt steeds dichterbij: de Plastic Ban Europa in 2021. Het idee is duidelijk en het doel nog duidelijker. Verbied plastic producten die bedoeld zijn voor éénmalig gebruik en vervang deze producten door natuurvriendelijke vervangers. Zo verminderen wij samen de circulatie van oud plastic en stoppen wij de toename van nieuw plastic. In het alledaagse leven is het vrij makkelijk om te stoppen met plastic producten te gebruiken. Sterker nog: met plasticvervangers kun je meestal langer uit de voeten. Hierdoor zijn ecologisch verantwoorde keuzes niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee!

Welke artikelen gaan er straks anders uitzien door de Plastic Ban Europa 2021?

Je kunt de officiële richtlijnen bekijken op de website van de Rijksoverheid. De belangrijkste richtlijnen voor de Plastic Ban in Europa gaat in op 3 juli 2021 en omvat duidelijke richtlijnen voor alle lidstaten van de EU. De reden voor het opstellen van deze richtlijnen is de Plastic Soep in de Atlantische oceaan die inmiddels 3 keer de omvang van heel Frankrijk beslaat. Een grote drijvende vuilnisbult die door bedrijven als The Ocean Cleanup opgeruimd moet worden. Wij zijn er echter samen verantwoordelijk voor om de toevoer van nieuw plastic te stoppen.

De belangrijkste punten in de SUP-richtlijn 

  • Drinkbekers en to-go-bakjes bij afhaalmaaltijden mogen geen plastic meer bevatten. Dit heb je waarschijnlijk al gemerkt bij de McDonalds waar de plastic McFlurry bekers zijn vervangen voor papieren containers.
  • De verkoop of het weggeven van: plastic borden, plastic bekers, plastic bestek, plastic rietjes en plastic roerstaafjes wordt verboden. Hierdoor beland er minder plastic afval op straat en stranden.
  • De verpakkingen worden uitgebreider: er komt een voorschrift op vochtige doekjes, tampons, maandverband, tabaksproducten en drinkbekers. Hierop staat waar je de producten moet weggooien, welke kunststoffen er in het product zitten en wat de impact op het milieu is van het product dat je koopt. Zo worden we bewuster!
  • Vanaf 2024 moeten doppen en deksels vast zitten aan (drank)flessen. Zo worden de doppen niet apart weggegooid en kunnen ze alles tegelijk recyclen.
  • Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minimaal 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan.
  • In 2025 moet minimaal 77% van alle plastic flessen tot en met 3 liter, worden ingezameld. in 2029 streeft de EU naar 90% inzameling.
  • Producenten worden verantwoordelijk van inzameling van zwerfafval. Dit gaat over onder andere drinkflessen, lichte plastic tassen, voedselverpakkingen, drinkbekers, vochtige doekjes, ballonnen, vistuig en tabaksproducten.
  • De overheid wordt verantwoordelijk voor informatie over herbruikbare vervangers van plastic.

Als je alle punten bekijkt dan moet het haalbaar zijn om de Plastic Ban tot een mooi resultaat te helpen. Minder circulerend zwerfplastic, geen nieuwe toevoer van plastic in onze oceanen en een goede kans op het opruimen van de Plastic Soep in de Atlantische Oceaan.

Hoe CS outlet je kan helpen bij het maken van bewuste keuzes

Wij blijven zoeken naar betaalbare plasticvervangers maar jij maakt de keus om te kiezen voor een plasticvervanger. Zo helpen wij jou, onszelf, de wereld en de overheid met bewustwording over welke impact wij hebben op de natuur. Elk jaar doneren wij 5% van onze jaaromzet aan een goed doel dat zich inzet voor behoud van onze planeet. Zo zorgen wij er samen voor dat onze kinderen ook zicht hebben op een mooie toekomst.

In ons blog lees je alles over de belangrijkste ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van innovatie om de wereld te verbeteren. Wij geven je tips over hoe je eenvoudig kunt beginnen met consuminderen en hoe je jouw ecologische voetafdruk verkleint. Door bewust te worden van hoe kleine veranderingen een groot effect kunnen hebben maken wij samen een zichtbare verandering.

Check al onze artikelen in onze shop en laat ons vooral weten waar jij nog meer over wilt lezen! Zo maken wij samen een succes van de Plastic Ban in Europa.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *